donderdag 1 september 2011

Tafelmanieren

Ik probeer mijn honden goede tafelmanieren bij te brengen: Rustig zitten wachten in de deuropening totdat je toestemming krijgt om te eten. Geen gespring om me heen, maar een beetje respect voor mijn persoonlijke ruimte, terwijl ik hun eten neerzet. Eigenlijk moeten ze ook eerst nog volkomen kalm zijn, want ik wil niet dat ze alles in 1 keer naar binnen slurpen. Dat is ook niet zo handig met een halve pekingeend...

Aura heeft altijd wat moeite gehad met de regel. Vaak loopt ze eerst met me mee, moet ik haar dan weer terugsturen over de drempel en commando "zit en wacht" geven. Ze zit dan wel stil, maar haar ogen vallen er haast uit. Gelukkig eet ze wel rustig en kauwt alles goed, dus ik vind het altijd wel prima zo. Alleen als ze heel opgewonden is, als ze gaat zitten wiebelen of piepen, dan moet ze langer wachten.

Mira moet de deuropeningregel natuurlijk ook leren, nu ze haar eten standaard niet meer in haar bench krijgt, maar ook op het balkon mag eten. Dat is eigenlijk pas sinds deze week. Tot nog toe deed ze het op de Aura-manier: eerst mee het balkon op willen. En zodra ik de bak neerzet, staat ze ongeduldig op (dus: bak weer omhoog, zitten, wachten, bak omlaag, etc.).
Zoiets leer je ook niet in een paar keer oefenen, daar moet je de tijd voor nemen...

Dus vanavond liep ik met haar bak naar het balkon, hondje vrolijk springend achter me aan (joehoe, kippetje!!). Ik stapte naar buiten, ondertussen de deuropening blokkerend met m'n lichaam zodat ze niet de fout in kon gaan, draaide me om, klaar om te zeggen "nee, wachten"... zit er een hondje heel braaf op haar kont naar me te kijken! Volkomen kalm en geduldig, niks geen gewiebel of gepiep. Nee, ze wachtte net zo lang totdat ik zei "toe maar". En ik had niet eens een commando gegeven!

Dat respect is er wel... maar ze verwacht er wel iets heel lekkers voor terug :)


ps 1: De baknijd waar ik het laatst over had, is compleet verdwenen, al vrij snel na het ontstaan eigenlijk. Ze vertrouwt me nu bij haar eten. De "dankbaarheid" die Aura altijd toont als ze haar eten op heeft (kwispelend naar me toe lopen, oortjes in de nek, staart laag, likje over m'n hand... en soms een dikke boer...), laat Mira nu ook zien.

ps 2: Binnenkort weer meer updates en foto's!Geen opmerkingen:

Een reactie posten